• HOME
  • OVER MIJ
  • DE UITVAART
  • INSPIRATIE
  • KOSTEN
  • BIJZONDER
    • BIJZONDERE UITVAARTEN
    • BIJZONDERE VERHALEN
    • FACEBOOKVERHALEN
  • CONTACT
Montferland Uitvaartzorg
  • HOME
  • OVER MIJ
  • DE UITVAART
  • INSPIRATIE
  • KOSTEN
  • BIJZONDER
    • BIJZONDERE UITVAARTEN
    • BIJZONDERE VERHALEN
    • FACEBOOKVERHALEN
  • CONTACT
Montferland Uitvaartzorg is bereikbaar op telefoonnummer ​06 - 83 98 99 70

BEGRAFENIS OF CREMATIE

Vroeger was er geen keuze; overledenen werden begraven op het nabij gelegen kerkhof. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. Cremeren is daar de belangrijkste van. Cremeren heeft nog maar een korte geschiedenis. Het eerste crematorium in Nederland werd ruim 100 jaar geleden in Velzen gebouwd. Er werd echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Pas na de jaren vijftig nam het aantal crematies langzamerhand toe om uiteindelijk in de jaren zeventig een steeds grotere vlucht te nemen. Inmiddels zijn crematies al een aantal decennia geheel maatschappelijk aanvaard. De verhouding is momenteel 70% crematies tegenover 30% begrafenissen.
Foto
Er wordt tegenwoordig dus veel vaker voor een crematie dan een begrafenis gekozen. Wellicht logisch want een crematie is goedkoper, praktischer en minder traditioneel. Toch hoeft dat niet altijd bepalend te zijn bij een voorkeur. Is uw overleden partner al begraven, bent u kerkelijk gelovig, woont u in een dorp met een sterk gemeenschapsgevoel, is er in uw familie een begraaftraditie, of heeft u een sterke persoonlijke voorkeur; allemaal redenen om toch voor een begrafenis te kiezen.

Die keuze ligt bij u. Maar als u twijfelt en het moeilijk vindt om tot een besluit te komen, zou u daar met uw naasten over kunnen praten. Zij zijn degenen die achterblijven. Hun mening zou u kunnen helpen.

NATUURBEGRAFENIS

Begraven kan ook op praktische bezwaren stuiten. Een graf moet onderhouden worden. En als de grafrechten verlopen zijn moeten deze verlengd worden. Wie gaat dat doen en wie betaalt dat?

Heeft begraven uw voorkeur, maar zijn er praktische bezwaren tegen een kerkhof, dan is een begrafenis op een natuurbegraafplaats een goed alternatief. U kiest dan voor het begraven worden in een bosrijk gebied met een rijke flora en fauna, met eeuwigdurend grafrecht. Ook voor nabestaanden heeft dit voordelen. Zij worden ontzorgd, want de grafrechten hoeven nooit verlengd te worden, het graf wordt nooit geruimd en er is geen onderhoud. Allemaal belangrijke overwegingen om te kiezen voor een natuurbegraafplaats.

Op een natuurbegraafplaats is geen grafmarkering te vinden want het graf gaat geheel op in de natuur. Bij natuurbegraven hoort dan ook ‘duurzaamheid’. Een overledene mag begraven worden in een kist of op een opbaarplank met wade en in kleding van natuurlijke materialen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor FSC gecertificeerd hout, wilgenteen, bamboe of karton en voor katoenen kleding. Zo wordt een lichaam teruggegeven aan de aarde, zonder de puurheid van het landschap uit balans te brengen.

In de Achterhoek kennen we natuurbegraafplaats Slangenburg in Doetinchem. Maar er zijn er meer. In de omgeving van Arnhem bijvoorbeeld vindt u Heidepol en Koningsakker. Bij alle natuurbegraafplaatsen zijn er mogelijkheden om zowel binnen als buiten een herdenkingsdienst te houden met cateringfaciliteiten.
Indien u de onderstaande links aanklikt leest u meer over de betreffende natuurbegraafplaats. Wilt u zelf ervaren hoe een natuurbegraafplaats voor u voelt, dan staat het u vrij om deze te bezoeken. Regelmatig zijn er Open Dagen op de natuurbegraafplaatsen voor meer informatie. De data hiervoor staan ook op de website.

www.natuurbegraafplaatsslangenburg.nl
www.natuurbegravennederland.nl/heidepol
www.natuurbegraafplaatskoningsakker.nl
Foto

OPBAREN THUIS OF IN EEN ROUWCENTRUM

Montferland Uitvaartzorg heeft geen eigen rouwcentrum. Ik mag echter gebruik maken van de faciliteiten van andere uitvaartondernemingen in deze regio. Daarnaast verzorg ik veel thuisopbaringen. Samen met u bespreek ik de verschillende mogelijkheden met de voor- en nadelen, waarna u zelf een keuze kunt maken.
Het meest wordt er gekozen voor een thuisopbaring, omdat thuis een vertrouwde plek is. U kunt op elk gewenst moment bij uw dierbare zijn en in uw eigen tijd en tempo afscheid nemen. En net als in een rouwcentrum kunt u thuis een condoleanceavond houden. De kosten voor een thuisopbaring zijn lager, wat ook kan meespelen in uw keuze.

Soms is een thuisopbaring niet mogelijk of wenselijk. Dat kan zijn omdat er geen geschikte ruimte in huis is of omdat het gewoonweg te dichtbij komt voor u. In dat geval kunt u gebruik maken van een rouwcentrum bij u in de buurt. Ook daar hebt u keuzes. Voor een eenvoudige opbaring is er de centrale koeling met rouwbezoek(en). Daarnaast is er de 24-uurskamer, waar u zelf een sleutel van krijgt en dus vrije toegang tot hebt. Het is maar net waar uw voorkeur naar uitgaat en wat uw budget is.
Een (thuis)opbaring verzorg ik zelf, evenals de laatste verzorging van uw dierbare. Ik zal u altijd vragen of u hierbij wilt zijn. Desgewenst kunt u helpen met de gehele verzorging, maar dat hoeft niet. Een kleine handeling zoals het kammen van haren of het omdoen van een sieraad kan ook al veel voldoening geven.
Ik hoor vaak terug hoe belangrijk dit moment is geweest in de verwerking van een verlies. Hoe waardevol is dat ... Daarom trek ik hier alle tijd voor uit en zal u hierin stapje voor stapje begeleiden.
Foto

INSPIRATIE

De laatste jaren is er steeds meer ruimte gekomen voor vernieuwing in de van oudsher zeer traditionele uitvaartbranche. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om een uitvaart op een persoonlijke manier vorm te geven.

Ik merk hierbij dat er een belangrijke verschuiving is van “Passend bij een uitvaart” naar “Passend bij de overledene”. Steeds vaker maakt de tradionele eikenhouten kist plaats voor een zelf te beschilderen exemplaar. De rouwcirculaire met het rouwrandje en kruisje is vervangen door een kaart met een persoonlijke foto. Het bloemstuk bevat regelmatig bonte kleuren en voorwerpen of inheemse soorten in plaats van de rode rozen. En zo is er nog veel meer te benoemen. Omdat ik beschik over uitgebreide documentatie kan ik volop ideeën aandragen.

De herdenkingsdienst hoeft niet per se in een kerk of crematorium plaats te vinden. Er wordt namelijk steeds vaker uitgeweken naar een alternatieve locatie. Denk hierbij aan een favoriet café of restaurant, het eigen bedrijf, een kantine van de plaatselijke sportvereniging of uw huis met de prachtige tuin. Met inventiviteit en inzet is er veel mogelijk.
Dat geldt ook voor de invulling van een dienst. Deze kan geleid worden door een ritueelbegeleider of door een uitvaartspreker. Maar zelf vind ik het altijd het mooist als een dienst samen door de familie en nabestaanden gedragen wordt. Met persoonlijke muziek, teksten en foto’s. Zij kunnen de emotie achter hun verhalen het best overbrengen, ook al is dat zwaar. Ik leid de dienst, begeleid en ondersteun u daarin.
Ook help ik u met de verzorging van de muziek in een dienst. Muziek heeft de gave om emoties en herinneringen op te roepen en is altijd goed, of dit nu Duitse schlagermuziek, een popballad of een jazzuitvoering is. Belangrijk is dan ook om de muziek te kiezen die bij u of de overledene past. Ik kan u vele uitvoeringen aanbevelen en u hierin adviseren. Wellicht zijn er in uw familie- of bekendenkring mensen die zelf instrumenten bespelen of zingen. Hoe mooi is dat ... Staat u open voor live gezongen muziek, klik dan de onderstaande link aan en maak kennis met Machabelle, een uitvaartzangeres waar ik regelmatig mee samenwerk. Zij zingt het bekende nummer ‘Mag ik dan bij jou’.
Mag ik dan bij jou schuilen
als het nergens anders kan.

En als ik moet huilen
droog jij mijn tranen dan?

- Claudia de Breij -​
Het maken van uitvaartfoto’s of een -video is nog niet erg gebruikelijk, maar kan van grote waarde zijn als tastbare herinnering aan een onvergetelijke en emotionele dag.
​
Mochten er mensen zijn die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn, dan kunnen zij eventueel via livestream de dienst op afstand volgen. Een andere nieuwe trend is het online condoleanceregister waarop mensen een herinnering of condoleance kunnen plaatsen. Uit de online geplaatste reacties kan een herinneringsboek samengesteld worden. Ook hier kan ik u de weg wijzen.

De ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche staan niet stil. Er worden steeds meer nieuwe uitvaartgerelateerde producten en diensten aangeboden. Mocht u in de gelegenheid zijn om een uitvaartbeurs te bezoeken, dan raad ik u dat aan. Daar kunt u de nieuwste trends zien en inspiratie opdoen.

Waarschijnlijk hebt u zelf ook ideeën over de invulling van het afscheid. Bespreek ze gerust, dan probeer ik ze samen met u vorm te geven. Uw betrokkenheid in de aanloop naar de uitvaartdag en tijdens de plechtigheid is namelijk belangrijk in het verwerkingsproces.

Foto
De Koppelpaarden 15
7041 TC 's-Heerenberg
T  06 - 83 98 99 70
E  info@montferlanduitvaartzorg.nl
Algemene voorwaarden
​Privacyverklaring
Foto
© Montferland Uitvaartzorg  |  website Tint Vormgeving  |  Montferlandfoto's Tint Vormgeving
  • HOME
  • OVER MIJ
  • DE UITVAART
  • INSPIRATIE
  • KOSTEN
  • BIJZONDER
    • BIJZONDERE UITVAARTEN
    • BIJZONDERE VERHALEN
    • FACEBOOKVERHALEN
  • CONTACT